2008. január 15., kedd

Támadnak a bolondok, már lecserélték a zászlókat

Ismét megérkeztünk Mainzba, sétáltunk a városban is, ahol azonnal feltünt, hogy a megszokott piros-fehér kerekes zászlót lecserélték egy négyszínüre (piros-fehér-kék-citromsárga). Ez azt jelenti, hogy elfoglalták a városházát a bolondok, kidobálták mindenhonnan a hivatalos zászlót, és annak helyére pedig a karneválit tüzték.

Mint látjuk, megkezdödött a farsangi szezon, aminek elsö jeleként az összes bolt kirakatába kirakták a négyszínü farsangi zászlót és egyéb felségjelzéseket, és megkezdödött a a februári felvonulások elötti visszaszámlálás. A várost ellepik a különbözö bálok és farsangi rendezvények plakátjai, mindenütt buli van vagy lesz.

Mostanában sok rendezvény "óra 11-kor", nem pedig "kerek" órakor (délelött pedig 11:11-kor) kezdödik. A sok 11-es és a citromsárgával megbolondított (francia) trikolornak persze egyértelmü az üzenete: hülyék a franciák. A 11 (mint ELF) ugyanis az Egalité, Liberté, Fraternité jelmondat elötti hódolat jele, s állítólag ezért 11 tagú Mainz város hivatalos bolondgárdája. A farsang szervezöi ugyanis a gárdák, közülük soknak még a sapjákán is rajta van a 11-es szám. Tavaly november 11-én 11 óra 11-kor kezdödött meg az ötödik évszak, ami farsangig tart.

A városban már most is sok bál van, ezek közül kettöt emelnénk ki (anélkül, hogy elmennénk valamelyikre is), vagy pedig ajánlanánk ellenségeinknek. Az egyik a Kurvabál (hát igen, Arany János se fordíthatná máshogy a Hurenball kifejezést), ahol egészen egyszerüen be kell öltözni prostinak, míg a férfiak a hivatalos oldal képei alapján homokosnak és másegyebeknek öltöznek be - vagy eleve úgy néznek ki; és a végén jól leisszák magukat. Nem értjük, hogy miben tér el ez a buli az összes többitöl. Értjük azonban, hogy miért csökken apránként a német népesség.

A Lumpenball nem a lump emberek bálja, vagyis dehogynem, de a két szónak nincs közvetlen köze egymáshoz, mert a német szó rongyot jelent. Ennek értelmében rongyokba kell öltözni, és a plakátok alapján valami rablás lesz a bálon. Ezt se értjük. Van még földalatti bál, amit répával reklámoznak; és egyáltalán mindennek van bálja, mert nagyon sok bolondgárda van. Még a Rajnán is lesz bolondkoronázás a bolondok hajóján (néha szeretnénk mi is olyan bolondok lenni, akik hobbiból tartanak fent erre a célra egy hajót).

A városban szószékeket emelnek a bolondoknak, akik kedvükre szónokolhatnak azokon. Ezek politikai beszédek lesznek, és várhatóan bizonyos pártokat+politikusokat figuráznak ki. Ezt Kampagne-nak nevezik. Lesz zenekar is, amelyik hamisan fog játszani közismert dalokat, és közben végigvonulnak Mainz belvárosán és a kocsmákon, valamelyikbe majd mi is beülünk. Ez az úgynevezett Guggemusik, és jövö szombat lesz. A förendezvény, a Rosenmontagszug, vagyis a karneváli felvonulás a virágvasárnap utáni hétfön - február 4-én - lesz.

Nincsenek megjegyzések: